مقدمه
بادنجان رومی از جمله صیفیجاتی است که به دلایل فراوان کشت آن قابل صرفه
است. زیرا این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و آنجا که به صورت
اصلی وجود ندارد به صورت رب بادنجان رومی باعث خوشمزگی غذا میشود. به همین دلیل است
که در کشت بادنجان رومی واریتههایی در نظر گرفته شده است که دقیقا با شرایط مصرف بادنجان
رومی مطابق است.
بادنجان رومی ریز در اندازههای ۵ تا ۲۰ گرمی و همینطور بادنجان رومیهایی با اوزان تا ۲۵۰ گرم تولید شده است که به خاطر استفاده از تکنیکهای جدید علاوه بر مقاومت
بالا در برابر بسیاری از ویروسها و بیماریها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی
دارا میباشد. شایان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگهای زرد و نارنجی به
کمک بادنجان رومیهای قرمز آمده است.
انواع کشت بادنجان رومی

دومین تقسیم بندی بر اساس همرسی استوار است. که به سه دسته همرس ، غیر
همرس و بینابین تقسیم میشود. معمولا در گلخانههای ایران از واریتههای غیر همرس در
برداشتهای طولانی مدت و از واریته بینابین در مناطقی که مدت برداشت کوتاهتر است استفاده
میشود. سومین تقسیم بندی بر اساس وزن میوه است. امروزه برای مصرف تازه خوری بادنجان
رومی از بادنجان رومی چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا بادنجان رومیهایی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده میشود. ناگفته نماند که هر چه وزن بادنجان رومی سنگینتر
باشد مدت بیشتری برای رسیدن به باردهی نیاز دارد.
مثلا بادنجان رومی چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نیاز دارد. به تازگی در بازار تولید واریتههای
دیگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد. اصولا چیدن میوه به صورت خوشهای به اصطلاح
کلاستر خوانده میشود. با پیشرفت تکنولوژی در تولید بذر واریتههایی به بازار معرفی
شده است که در برابر نماتد یا ویروسهایی که در منطقهای فعال هستند مقاومت داشته و
میتوان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود.
طول دوره جوانه زنی

به همین منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدانهای نشاء در نظر گرفته و یا
محلی را برای خزانه انتخاب میکنیم انتخاب گلدان مناسب که حجم ریشه درون آن به خوبی
فعالیت کند حائز اهمیت است. دما رطوبت نور فاصله بوتهها نقش مهمی در رشد یک گیاه سالم
در خزانه را دارد. برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت. ضمنا باید از محلهایی استفاده
کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بیماریها در محل نشاء موجود نباشد.
دمای مناسب
بهترین دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتیگراد میباشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل میدهیم. با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشهها
در عمق ۳۰ سانتیمتری خاک میباشد قبل از انتقال نشاءهای بادنجان رومی به زمین اصلی
باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتیمتری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود.
در این صورت باید علفهای هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود
و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای
گیاه ایجاد مینمایند. بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده
و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی
آزمایشگاههای خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود. بهترین Ph برای بادنجان رومی 5.5 تا 6.8 میباشد.
هرس

بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی
آن را حذف میکنیم تا گلهای موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این
بوتهها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده میشود. البته کشاورزان با تجربه
جهت همسان کردن اندازه میوهها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوههای
اضافی بر روی خوشه را هرس میکنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه میدهند تا به میوه
برسند. بادنجان رومی گیاهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقیح گل صورت
گرفته است. به همین دلیل به ندرت میتوان در شرایط خاص تلقیح خارجی را در آن مشاهده
نمود.
تلقیح
در فضای گلخانه هیچ گونه عامل محرکی مانند باد و یا حشرات برای تلقیح وجود
ندارد برای رفع این مشکل میتوان به چند طریق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص
که عمر آنها فقط یک فصل است و عمل لقاح را باعث میگردد. دوم استفاده از ویبراتورهای
برقی است که در هر دو یا سه روز یکبار با لرزش خوشهها عمل لقاح را صورت میدهد. راه
سوم این است که میتوان در کشت زمستانه از هرمن تلقیح کننده استفاده نمود. و بالاخره
راه چهارم این است که با ایجاد شک در سیمهای مهار و یا ضربه مستقیم بر روی گلها باعث
گرده افشانی یا در نهایت عمل تلقیح گردیم. نکته حائز اهمیت در عمل تلقیح گلهای بوته
بادنجان رومی دمای موجود در گلخانه میباشد که باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نیز کم باشد.
زمان تلقیح

زمانی که برگهای نزدیک به هر خوشه میوه چیده میشود میوه امکان بهتری برای
رنگ گیری پیدا میکند. نکته قابل ذکر دیگر اینکه بدیهی است ۵۰ درصد خوشه میوه رنگ بگیرد و ۵۰ درصد دیگر از حالت سبز بودن تغییر رنگ داده و رفته رفته قرمز خواهد شد.
بنابراین در صورتی که نیمی از خوشه واریته کلاستر به رنگ نهایی در آمده باشد میتوان
ان را چید و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نیمه سبز خوشه
فرصت رنگ پذیری نداشته باشد میتوان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغییر رنگ
بادنجان رومی دارد استفاده نمود. در صورتی که واریتهها به صورت کلاستر و یا همرس نباشد
بهتر است بادنجان رومیهای رسیده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه بادنجان
رومی هر چقدر درشتتر باشد زمان تبدیل گل به میوه و رسیدن آن هم طولانیتر خواهد بود.
امروزه بسیاری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمایل زیادی
به کشت بادنجان رومیهای چری دارند و این به دلیل میزان باردهی فراوان رنگهای قرمز
صورتی و زرد و شکلهای مختلف آن است که باعث قیمت بالای این واریته شده است. زمانی که
بوتهها به سقف مفید گلخانه میرسند لازم است برگهای پائین را هرس نمود و اگر نخها
به صورت قرقرهای به سیم آویزان است میتوان با باز کردن ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر از نخ قرقره در یک جهت نخها را روی سیم حرکت داده که این عمل
باعث میشود ساقه از پائین روی بستر و یا شاسیهای مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در
فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط میشود.
-------------
منبع: دانشنامه رشد
معلومات بسیار مفید و ارزنده است اما خوب میبود که موضوع هرس تصاویر داشته باشد تا خوب فهمیده شود
پاسخحذفبسیار عالی و مفید
پاسخحذفبسیار عالی و مفید
پاسخحذف